Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ

ΓΙΟΡΤΗ  ΣΤΟ  ΓΕΝΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣ. ΛΥΚΕΙΟ  ΠΑΤΡΩΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ  ΤΗΣ  Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ  2011-2012
 
Σε συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε στό Γεν. Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών σεμνή καί ωραία τελετή, προς τιμήν των αποφοιτησάντων μαθητών της Γ΄ τάξεως του Σχολ. έτους 2011- 2012.
Στα πρόπυλα του Σχολείου, ἀαέμεναν τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ, Ο Διευθυντής κ. Ιωάννης Κόττορος, οι Καθηγητές, ο Διευθυντής της Εκκκλησιαστικής Εστίας Πανοσιολ. Αρχιμ. Γερβάσιος Παρακεντές, όλο το προσωπικό του Σχολείου και της Εστίας και οι τελειόφοιτοι μαθητές.
Στο ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, προσκύνησε ο Σεβασμιώτατος και ανέπεμψε δέηση.
Η συγκέντρωση έγινε στην μεγάλη αίθουσα του Ἐκκλησιαστικού Λυκείου, όπου παρετέθη  εορταστικό δείπνο.
     Μετά το δείπνο, βαθειά συγκινημένος εκ μέρους των μαθητών μίλησε ο Ευστάθιος Αθανασόπουλος, ο οποίος είπε τα εξής:  
"Σεβασμιώτατε, Σεβαστοί Πατέρες, αξιότιμε κ. Διευθυντά, και αγαπητοί καθηγητές μας,
            Με συναισθήματα χαράς αλλά και πολλής συγκίνησης στεκόμαστε απόψε μπροστά σε μια ιδιαίτερη για μας χρονική στιγμή της ζωής μας. Είναι η στιγμή και ο χρόνος που ολοκληρώσαμε  τη σχολική μας φοίτηση στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών και ετοιμαζόμαστε για άλλες πορείες ζωής.
            Μπροστά σ’ αυτό το σταθμό μετάβασης αισθανόμαστε έντονη την ανάγκη ν’ απευθύνουμε λόγους ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης στον Δωρεοδότη Θεό καθώς και στους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μας και με πολλούς τρόπους μας βοήθησαν καθοδήγησαν και ενέπνευσαν.
            Αρχικά θέλουμε να Ευχαριστήσουμε τον σεβαστό μας ποιμενάρχη που στάθηκε δίπλα μας ως ακούραστος πνευματικός πατέρας, όπως είναι γνωστό συντέλεσε τα μέγιστα στο να στεγαστεί το σχολείο μας σε αυτό το υπέροχο και λειτουργικό κτίριο.  Αυτό για εμάς ήταν η έκφραση μιας πλούσιας αγάπης της Εκκλησίας μας προς τα παιδιά της.
            Οφείλουμε επίσης πολλές ευχαριστίες στο σεβαστό και αγαπητό μας Διευθυντή κ. Ιωάννη Κόττορο, ο οποίος με πολλή αγάπη υπομονή και θυσίες βρισκόταν  καθημερινά κοντά μας παρ’ όλες τις πολλές ευθύνες και απασχολήσεις που είχε έβρισκε χρόνο να ασχοληθεί ουσιαστικά με του μαθητές του. Μας συμβούλευε και μας νουθετούσε ήρεμα και υπομονετικά. Ενδιαφερόταν να καλύψει τις ανάγκες και πραγματοποιήσει τις επιθυμίες μας. Αλλά και όταν ερχόταν αντιμέτωπος με τις αταξίες και τις επαναστάσεις που είχαμε και εμείς ως έφηβοι έδειχνε ψυχραιμία - υπομονή  αγάπη και παραδειγματική συμπεριφορά. Θερμά τον ευχαριστούμε.
            Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους καθηγητές και δασκάλους μας με τους οποίους συνεργαστήκαμε τις ποιο πολλές ώρες μέσα στη σχολική τάξη. Παλέψαμε μαζί μοιραστήκαμε χαρές λύπες ζήσαμε πολλές εμπειρίες στο ταξίδι που κάναμε μαζί για ένα φτάσιμο προς την Ιθάκη.
            Μαζί με τις ευχαριστίες θα θέλαμε ταπεινά να ζητήσουμε συγνώμη για όσες φορές με τα λάθη και τις αταξίες μας φανήκαμε αγνώμονες της θυσίας και της προσφοράς τους.
            Επιπλέον θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Γερβάσιο Παρακεντέ, ο οποίος για πρώτη φορά φέτος βρέθηκε μέσα στο χώρο του Σχολείου, στηρίζοντας τους μαθητές με την επικοινωνία και την αγάπη του, καθώς και με τις ακολουθίες που τελούσε στο εκκλησάκι μας.
            Παράλληλα ευχαριστούμε και το Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη    π. Αμβρόσιο Γουρβέλο, που μας διακόνησε μέσα από το Άγιο θυσιαστήριο με τις προσευχές του και το μυστήριο της Ιεράς εξομολογήσεως.
             Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε και όλο το διοικητικό προσωπικό μαζί με τις εκλεκτές κυρίες που ο καθένας με τον τρόπο του κατέβαλε αρκετό κόπο προσφέροντας υπηρεσίες για την άψογη λειτουργία του Σχολείου.
             Αυτή την ιδιαίτερη στιγμή σ’ αυτή την όμορφη σύναξη που γύρω μας κυριαρχεί η απομόνωση και ο ανταγωνισμός βλέπουμε και ζούμε ότι η εκκλησία είναι πηγή της ευτυχίας της συνύπαρξης της ανοχής και της αγάπης.
            Ο απάνθρωπος τρόπος της σύγχρονης ζωής  μας λένε πως έφτασε ο καιρός  της απόλυτης ανάγκης για ένα ελληνικό σχολείο με όραμα και φρόνημα αγαπητικής προσφοράς προς τους νέους ανθρώπους, που διψάνε  για απαντήσεις στα μεγάλα «γιατί»  της ζωής.
            Η πνευματική σχέση που ζήσαμε ως μαθητές στο εκκλησιαστικό μας Λύκειο Πατρών, Δεν τελειώνει με το Τέλος της σχολικής ζωής. Τα εφόδια που πήραμε θα μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή.
            Η ευχές του ποιμενάρχη μας , οι προσευχές των πατέρων και οι αγάπη όλων θα είναι για εμάς ένα τοίχος προστασίας για την υπόλοιπη ζωή μας. Ευχαριστούμε Θερμά.
      Στη συνέχεια μίλησε ο Διευθυντής κ. Ιωάννης Κόττορος, ο οποίος ανέφερε τα εξής: 

"Σεβασμιώτατε, Σεβαστοί Πατέρες, αξιότιμε κ. Σχολικέ σύμβουλε, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί μας μαθητές, πλέον απόφοιτοι.

          Είναι σαφές ότι το Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών, όπως άλλωστε και όλα τα άλλα Εκκλησιαστικά Λύκεια, είχε και έχει   διαφορετική μορφή και περιεχόμενο απ΄ ότι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Ελληνικής Επικράτειας. Στα σχολεία αυτά συνδέονται  άρρηκτα οι σπουδές και η γνώση με την πνευματική ζωή και θεολογική μόρφωση, αφού στόχος τους δεν είναι μόνο η απόκτηση του απολυτηρίου και η είσοδος σε κάποια Ανώτατη Πανεπιστημιακή Σχολή, αλλά κυρίως η κατάκτηση της καθημερινής εκκλησιαστικής εμπειρίας και της θεολογικής παιδείας.
Επειδή,Σεβασμιώτατε, από το σχολικό έτος 2011-2012 μας δώσατε στέγη και τροφή - και για αυτό θα σας ευγνωμονούμε πάντοτε - δεν είναι μόνο σχολείο αλλά και εστία – οικοτροφείο, είναι λογικό και αναπόφευκτο να διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερο καθημερινό πρόγραμμα μαθημάτων και ασχολιών που ομολογουμένως απαιτεί δύναμη, αφοσίωση και αληθινό ενδιαφέρον για γνώση και εμπειρία από τους σπουδαστές. Μια εμπειρία ανεπανάληπτη, αφού η λειτουργία της Εκκλησιαστικής Εστίας υπό την καθοδήγηση σας  και υπό την διεύθυνση του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου π. Γερβασίου Παρακεντέ, απόφοιτου του Σχολείου μας, είχε ως αποτέλεσμα την τέλεση τωνν ιερών ακολουθιών (Εσπερινού- Όρθρου - Θ.Λειτουργίας) που παρακολουθούσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι σπουδαστές μας.  
          Θα πρέπει βεβαίως να τονίσουμε ότι οι ώρες διδασκαλίας στο σχολείο μας είναι περισσότερες σε σχέση με τα άλλα Λύκεια. Ως Γενικό βέβαια Λύκειο διδάσκονται ίδια μαθήματα όπως και στα άλλα Γενικά Λύκεια της χώρας, με κατευθύνσεις και μαθήματα επιλογής. Πέραν όμως από αυτά διδάσκονται περισσότερα μαθήματα ειδικότητας, Θρησκευτικών και Βυζαντινής Μουσικής. Είναι βέβαιο ότι αυτά τα μαθήματα συμβάλουν αποφασιστικά όχι μόνο στον εμπλουτισμό των γνώσεων των μαθητών, αλλά και στην αρτιότερη εκπαίδευση τους για την συμμετοχή και ένταξή τους στο εκκλησιαστικό έργο.
          Την ώρα λοιπόν παιδιά μας, που ως μέλη μιας ευρύτερης τραγικής κοινωνίας  βιώνουμε έντονα τα συμπτώματα της παρακμής της, που εκφράζονται δυστυχώς και μέσα στα ελληνικά σχολεία ως πληγές και μάστιγες, την ώρα που η ισοπέδωση,  η έλλειψη προτύπων, η έλλειψη δημιουργικότητας, η έλλειψη χαράς, η απομόνωση, η έλλειψη νοήματος ζωής, αφήνει τα παιδιά ορφανά  από υπαρξιακή ταυτότητα, βλέπουμε ότι το Εκκλησιαστικό μας Λύκειο, στο οποίο φοιτήσατε, όλοι εμείς που είμαστε   απόψε εδώ για σάς, ο Μητροπολίτης μας, ο Διευθυντής της Εστίας π. Γερβάσιος, ο π. Δημήτριος, οι Καθηγητές σας, το Διοικητικό και υπηρετικό προσωπικό, σας βλέπουμε μοναδικές ανθρώπινες υπάρξεις, εικόνες Θεού, προορισμένες σε μια θεία ομοίωση, μέσα από δρόμους απάτητους, χωρίς τη θεοποίηση  των συγκρίσεων και των μετρήσεων.
          Καθώς οθόνες και ηλεκτρονικοί πίνακες θα διεκδικούν το κενό που βαθαίνει στις ψυχές των νέων, η έλλειψη προτύπων εκ μέρους διδασκάλων, ορφανών από παιδαγωγική κατάρτιση μεράκι  και αυτοκαταξίωση, το Εκκλησιαστικό μας σχολείο θα επισημαίνει το ρόλο του παραδείγματος και του προτύπου, ως καθοριστικού παράγοντα μαθητείας και ευρύτερης σχέσης μεταξύ των γενεών,  αναζητώντας διαρκώς το πρόσωπο του Χριστού ως αιώνιου υποδείγματος αγαπητικής και θυσιαστικής παιδαγωγίας.
          Σε ένα σχολείο, που η έλλειψη δημιουργικότητας το υποβαθμίζει και το μαραζώνει συστηματικά, το Εκκλησιαστικό Λύκειο θα υπενθυμίζει διαρκώς τη σχέση  της κάθε ανθρώπινης ύπαρξης με ένα Θεό δημιουργό και την έμφυτη τάση της να δημιουργεί κάλλος, ακόμη και από την ποιό τεχνοκρατική και τετριμμένη δραστηριότητα.
          Όλα όσα αναφέρθηκαν, αποτελούν σημαντικό  μέρος της ζωής του σχολείου μας, καθορίζουν το περιεχόμενο της εκπαίδευσης που προσφέρει και καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη και δράση του. Η επιτυχία του οφείλεται κυρίως στο «οικογενειακό» κλίμα που χαρακτηρίζει τη Σχολή, που σημαίνει καλές σχέσεις και αγαστή συνεργασία μεταξύ Επισκόπου και Διευθυντών  σχολείου και Εστίας, Επισκόπου – Καθηγητών, Διευθυντού – Καθηγητών, Μαθητών και Καθηγητών, αλλά και Καθηγητών μεταξύ τους. Βασικός εξάλλου στόχος είναι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και αγάπης και η προσπάθεια επίλυσης των όποιων προβλημάτων με κατανόηση και επιείκεια.
 Προβλήματα οικονομικά, προσωπικά, οικογενειακά σε καθημερινή βάση γίνονται αντικείμενο συζήτησης και στ’ αλήθεια δεν υπάρχει ωραιότερη στιγμή από εκείνη που ο Διευθυντής, ο καθηγητής καταξιώνεται μέσα από αυτή τη σχέση ως δάσκαλος και παιδαγωγός. Νιώθει τη μεγαλοσύνη της προσφοράς, «κτίζει» ανθρώπους, καθοδηγεί. Όσο δε ποιο πολύ επιτυγχάνεται αυτό, τόσο μεγαλύτερη προβάλει η ευθύνη του. Αλλά και οι ιερείς που φοιτούν στη Σχολή έχουν το δικό τους εποικοδομητικό ρόλο σε αυτή την ατμόσφαιρα.      
          Χωρίς να ωραιοποιούμε τα πράγματα – γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και οι ανθρώπινες σχέσεις οπωσδήποτε δύσκολες – θεωρούμε ότι υπάρχει η καλή διάθεση και αληθινή αγάπη για πνευματική, ηθική και κοινωνική καλλιέργεια του κάθε μαθητή ξεχωριστά, αληθινό ενδιαφέρον απ’ όλες τις πλευρές για την ευρυθμότερη λειτουργία του Σχολείου και την αρμονικότερη συνύπαρξη όλων σ’  αυτό.
          Παιδιά μας, πιστεύουμε ότι στο Σχολείο μας, μπήκαν γερά θεμέλια ώστε ν’  αντιμετωπίσετε με δύναμη  και αυτοπεποίθηση τη ζωή, να διευρύνετε διαρκώς το χρόνο σας, προσφέροντας διαρκή χαρά και εμπλουτισμό της ύπαρξής σας, που θα αναδεικνύει ολόκληρη τη ζωή σας και όχι μόνο τη σχολική τάξη, ως ευκαιρία προσέγγισης μιας αληθινής σοφίας, χωρίς ορόσημα και ημερομηνία λήξης.
          Η επίσκεψη κάθε αποφοίτου στο Σχολείο μας και η πληροφορία της κατά Θεόν εξελίξεως και προόδου θα μας δίδει χαρα, θάρρος και δύναμη στον αγώνα μας.
          Τελειώνοντας, επιτρέψτε  μου, Σεβασμιώτατε, να αναφερθώ στο συνάδελφο κ. Πανογεώργο Παναγιώτη, Υποδιευθυντή του Σχολείου μας, που αποχωρεί από την ενεργό υπηρεσία, ο οποίος και τα 35 χρόνια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας δίδαξε σε σχολεία της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης (Καρπενήσι – Φλώρινα και Πάτρα), ήταν παράδειγμα αρίστου δασκάλου – παιδαγωγού και ο οποίος, εκτός από συνάδελφος, με τιμά προσωπικά και μ ε τη φιλία του. Τον ευχαριστώ από την καρδιά μου, και του ευχόμαστε υγεία και δύναμη.
Επίσης, με την ευκαιρία αυτή, θέλω να ευχαριστήσω και την φιλόλογο καθηγήτρια του Σχολείου μας κ. Αικατερίνη Κουνάβη, η οποία υπέβαλε αίτηση για συνταξιοδότηση και σήμερα δεν είναι μαζί μας, γιατί βρίσκεται εκτός Πατρών. Την ευχαριστούμε πολύ για την αγάπη της και την πολύτιμη προσφορά της στο Σχολείο μας και της ευχόμαστε κάθε καλό.  Θεωρώ ότι αξίζουν τα θερμά μας χειροκροτήματα". 
Τέλος μίλησε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος εξέφρασε την ευχαριστία προς τον Πανάγιο Θεό για την μεγάλη δωρεά Του, ώστε η πόλη μας να έχει Εκκλησιαστικό Λύκειο, για την ευεργεσία Του να αποκτήσωμε καινούργιες καί σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις και κυρίως γα την ευλογία Του  να έχωμε θαυμάσιο διδακτικό προσωπικό και ευλογημένους μαθητάς στό Σχολείο μας.
Επίσης, αναφέρθηκε στην εργασία που γίνεται στο Λύκειο, στις γνώσεις που παρέχονται στην όλη καλλιέργεια των μαθητών και στον ξεχωριστὸ χαρακτήρα του Εκκλησιαστγικού μας Λυκείου. 
Μὲ λόγια συγκινητικὰ ὁ Σεβασμιώτατος, ανεφέρθη στον Διευθυντή, στους Καθηγητές και όλο το προσωπικό του Σχολείου και της Εστίας, οι οποίοι  ἀααλίσκονται για την κατὰ Θεὸν πρόοδον των μαθητών.